De Rosse van....

Groot openluchtspektakel met dans, muziek en tal van attributen uit de jaren twintig. Het verhaal is van alle tijden en geschikt voor tal van vieringen en zeker voor elke toneelgroep die houdt van uitdagingen en grote manifestaties. De naam van het dorp kan men zelf invullen. Voor Sabam blijft de titel behouden. De namen mogen worden aangepast aan de figuren uit die tijd. Het dialect is hier zeker op zijn plaats..

Verhaallijn:

Rosse Tist werd als jonge gast, verliefd op de dochter van de Baron. Ze vormden een koppeltje, tot grote ergernis en woede van deze laatste. Dan gebeurt er van alles, dingen die gebeuren in zo een dorp : mensen met hun ruzies, kermis, er duikt een soort Wannes Raps op, zelfs een vechtpartij van twee boeren die strijden om een lap grond enz. Op een dag hebben de twee jonge mensen afgesproken in de schuur. Clothilde is reeds binnen wanneer er plots rook uit de schuur opsteekt. Terwijl de vlammen reeds uit het dak slaan, vormen de bewoners een levende ketting met emmers water. De Baron en zijn vrouw arriveren. Ook Tist stormt op en verdwijnt in de reeds brandende schuur. Hij komt buiten met Clothilde in de armen. Dit zal niet direct de mening van de Baron wijzigen, maar later heeft hij wroeging en stemt toe in een verloving. Een paar jaren later zijn Tist en Clothilde getrouwd en hebben jonge kinderen. Dan gebeuren er zaken in het leven die niet te voorspellen zijn : Er dreigt bijvoorbeeld oorlog, er komen nieuwe tijden. Dit is een levensverhaal veen jonge snotter die nu samen met zijn Clothilde hun leven ziet voorbij trekken.

Heden:

We zijn terug in het heden. Tist en Clothilde zitten als oudjes op de bank. Natuurlijk hebben wij het hier gehad over drie generaties : als kinderen, als twintigers en dan in derde fase het jonge paar, veertigers (Ongeveer) en de twee oudjes. Paarden, fanfare of harmonie, dans, kermisattributen en meer van deze omkadering kleuren het geheel. Er is een terras voor het kasteel, met alles er op en er aan. Er wordt gezorgd voor kermisattributen, zandkar met hond, koets of een slee van een auto enz. Decor : terras, schuur, struiken en bankjes enz.. De kostuums zijn uit de periode negentienhonderd. Andere rekwisieten zoals een jachtgeweer, een zeer oude fiets en nog andere, tijdsgebonden zaken, mogen zeker niet ontbreken. Het gehele spektakel moet kleurrijk worden ingevuld met vlaggen, kostuums en linten. Daarnaast echter mag er niet geraakt worden aan het aspect drama, terwijl de afwisseling gebeurt met de nodige humor. Het zal een enorme uitdaging worden met veel inzet en overtuiging. Het zal echter een historisch moment zijn voor de toneelkring. Men kan het zowel overdag als s ’avonds brengen, maar dan wel met de nodige belichting.

Personages:

De volgende namen mogen worden aangepast naar gelang de historische of andere fictieve personages.

Arthur Bourgeois (Tuur de rosse) als 100 jarige

Arthur Bourgeois (Tuur de rosse) als 20 jarige

Arthur Bourgeois (Tuur de rosse) als 10 jarige

Helena, dochter van de Baron als 100 jarige

Helena, dochter van de Baron als 20 jarige

Helena, dochter van de Baron als 10 jarige

Baron

Barones

Siska, moeder van de rosse

Alfons Mersch, café/hotelbaas

Leonia, zijn vrouw

Pastoor Walgraeve

Zuster Rosalie

Meester Ballings

Slager Polle

Bakker

Wannes, stroper

Toon Bariton zanger

Wortel, ruziestoker

Champetter

Burgemeester

Verder tal van figuranten, muzikanten en danseressen


De tekstbrochure is verkrijgbaar bij ALMO.
De auteur (0497/78.23.79.) wou graag ingelicht worden over de eventuele opvoeringen.
De rechten zijn te betalen via SABAM.

Contact : Fons Vinck

Duur : 90 Min.

Home

Catalogus

Toneelstukken

Fanmail

Built by Saitco.