Kinderen in de mist:

Voorwoord:

Beste,

Toen we de eerste les repertoire studie kregen en de opdracht kregen om na te denken over een nieuw onderwerp, twijfelden we geen minuut. We kozen het schooltoneel waarin Wendy ging mee spelen. Toen later bleek dat het toneelstuk “kinderen in de mist” was zijn we meteen op onderzoek uit gegaan. We hebben contact gezocht met Fons Vinck en Anne Thielemans, de schrijver ervan en een ex-bewoonster van het “gelukkig kind” te Vilvoorde. We hebben hen aan enkele vragen onderworpen. De reactie van Anne Thielemans hebben we niet kunnen verwerken door een te laat antwoord. Maar de info die we van Fons Vink ontvingen hebben we optimaal verwerkt. We hopen dat u geniet van ons eindwerk.

Mvg

Wendy en Carolien

De feiten:

 


Welgeteld 37 mensen hebben de meest afschuwelijke jeugd achter de rug: ze moesten beschimmeld brood en vieze pap eten, zich wassen met javel in een ijskoud bad, werden in de diepvriezer gestopt, bont en blauw geklopt, pillen gevoederd tot verslaving toe, … Er zijn nog tal van voorbeelden geven wat er allemaal gebeurde tussen de muren van “ Het gelukkige Kind” te Vilvoorde.

Tien jaar later trokken de ex-bewoners van het tehuis de feiten voor de rechter. Met als uitspraak? Vrijspraak van diegene die hen jarenlang gemarteld hebben, die deze gruwelijke straffen hebben toegepast. Waarom?

Omdat de feiten verjaard waren en er geen bewijzen meer konden gevonden worden.

Na de verschijning van de eerste beelden op tv en de eerste krantenartikels is Fons Vinck, de schrijver van ‘Kinderen in de mist’, het hele proces op de voet gaan volgen. Hij heeft verslagen gelezen, info verkregen van Roger Cnijf van Radio 1 en een eigen dossier aangelegd.

Zijn reactie bij de uitspraak? Boos, kwaad, gefrustreerd. Zo kwaad dat hij er een toneelstuk overschreef, genaamd Kinderen in de mist. Het is een toneelstuk dat het verhaal vertelt van deze kinderen.

 

 

Fons Vinck

Fons Vink is geboren en getogen in Aalst. We kunnen wel stellen dat het iemand is die het gemaakt heeft in de theater wereld. Hij speelde, regisseerde en schreef toneelstukken, wat hij trouwens nu nog steeds doet. Enkele voorbeelden van toneelstukken die hij heeft geschreven in zijn leven zijn: Het lied van de maïs, Dorp zonder vlinders en Sluiers van het verleden.

 

Als regisseur regisseerde hij: ‘Veel geluk professor’. Acht jaar lang had hij een cabaret groep, Cabaretina genaamd. Zij speelden over heel het Vlaamse land en bracht zeer veel mensen aan het lachen. In zijn leven sleepte Fons Vinck ook enkele prijzen binnen zoals: de ‘Sabamprijs’, maar ook een nominatie van de Franse ‘Coolprijs’ en een ‘Laureaat in de ALMO-prijs’. Ook richtte hij kinder- en jeugdtheater Prikkel op in 1998.

Wendy’s eerste reactie na het lezen van het script

Toen het script voor het eerst las, kreeg ik kippenvel hoewel ik nog niet wist dat dit allemaal waar gebeurd was. Het eerste wat in mij opkwam was schrik. Ik had schrik of wij als gewone lln van Sint-Michiel Bovenbouw, datzelfde gevoel konden overbrengen. Ten slotte hebben de meeste onder ons geen enkele toneelervaring.

Carolien haar eerste reactie na het lezen van het script

In het begin was Wendy aldoor aan het praten over de verschillende delen van het script: wat er gebeurde, wie wat moest doen, op welke manier het moest gebeuren, en nog meer. Toen heb ik, op aanraden van Berte, het script ook gelezen. Eerst moest ik even in het verhaal komen, maar na een paar pagina’s kon ik niet meer stoppen met lezen. Het verhaal was zo aangrijpend. Ik vormde in mijn hoofd al een beeld van hoe het toneelstuk eruit ging zien. Mijn verwachtingen waren zeer hoog gesteld.

 

 

Uitleg over het toneelstuk

Kinderen in de mist is verdeeld in 3 grote stukken. Het eerste deel waren getuigenissen in de rechtbank, dan ging men terug in de tijd en op het einde kwam de uitspraak van de rechter. In het stuk werd ik Stefanie, eigenlijk een vrij ingewikkeld personage. Haar gevoelens liepen van het één uiterste naar het ander uiterste. Het ene moment stond ik te trillen, het andere moment te lachen of was ik verlegen omdat Ben in mijn buurt was. Ben was misschien nog het moeilijkste van al, hij moest mijn lief spelen in het toneelstuk. Onze romantische momenten op de repetities waren hilarisch, ik vond het niet gemakkelijk om mijn lach in te houden. Maar eenmaal ik er aan gewend was, liep alles op rolletjes.

Hoewel op rolletjes, de repetities verliepen niet vlot. We hebben maanden over de eerste drie scènes gedaan. Met als gevolg dat na de 4e scène we slechts anderhalve maand hadden om de laatste vier scènes tot zijn recht te brengen. Madam en Philip hadden het minst gemakkelijk, zij moesten hun vrienden eigenlijk pijnigen op het podium. Dit vraagt veel van iemand, zij willen hun vrienden echt niet pijn doen.

 

De opvoeringen

De opvoeringen waren in aantocht. De eerste opvoering was voor de Bovenbouw zelf, zij konden niet meer van het lachen telkens als er iets ernstig gebeurde. Dit vond iedereen vreemd, maar we kregen enorm veel energie van ons publiek.

De tweede opvoering was voor de Middenschool, deze liep niet van een leien dakje. We hadden ons vaak versproken en onze Happy B-day-bord op podium laten hangen. Hier zijn een aantal dingen misgelopen, het publiek was ook minder enthousiast als het vorige. Hoewel ook zij het allemaal goed vonden.

Het grote publiek deed me het meeste plezier. Het bracht echter wel heel veel stress mee, ik had enorm veel zenuwen. Ik niet alleen, de hele groep had zenuwen. Zelfs onze regisseurs liepen er als een kip zonder kop bij. Fons Vinck was ook van de partij. Wij hadden hem uitgenodigd omdat zijn mening wel belangrijk is. Dit bracht echter nog meer stress met zich mee. We hebben deze opvoering tot een goed einde gebracht, dat hebben we na de opvoering dan ook uitgebreid gevierd!

 

Vergelijking met Theater Prikkel

Wij willen jullie enkele foto’s laten zien van de uitvoering van het toneelstuk. Deze gaan we vergelijken met de foto’s van de opvoering van Fons Vinck.

 

Reacties

‘Het was een sterke prestatie en goed geregisseerd’, de woorden van Fons Vinck die hij ons na de opvoering samen met de krantenartikels had opgestuurd. Zoals ik al eerder gezegd heb, waren mijn verwachtingen hoog. Toch zijn deze verwachtingen overtroffen. De spelers, de muziek, het stuk, het decor,.. met andere woorden het plaatje klopte volledig. Er waren wel een paar kleine foutjes in, maar toch was het een zeer geslaagde prestatie!

Paar reacties van het grote publiek:

  -

-         Het was heel prachtig en echt uitgebeeld. De studenten hebben echt hun best gedaan om het echt te laten lijken”, schrijft Marina.

  - "Kinderen in de mist is een voorstelling die me diep aansprak”, schrijft Miet.
  - “Ik ben aangenaam verrast. Jullie allen hebben mij in zo verre geraakt dat ik zelfs gemeend kwaad werd toen op het einde bekend is gemaakt dat jullie ondanks alle bewijzen geen rechtvaardige behandeling kregen. Zelfs later niet voor de rechter”, schrijft Walter.
  - ‘We zijn al verschillende keren met school naar toneel gaan kijken, maar dit was het eerste goede”, zei Didi Vermeulen.
  - ‘Ik denk dat ik in naam van iedereen mag zeggen: het was geweldig! Een dikke proficiat aan alle spelers, de regisseurs en iedereen die met toneelstuk heeft mee gewerkt’, zei Carolien Mensch.

‘Pril geluk’

Ook zou ik nog even willen vermelden dat Anne Thielemans samen met Guy Didelez een boek hebben geschreven, gebaseerd op waargebeurde feiten.

Het boek ‘Pril geluk’ weerspiegelt het leven van een verblijf in ‘Het Gelukkige Kind. Het verhaal gaat over Hanne, een meisje dat er verblijft. Toen ze nog klein was, heeft haar moeder haar daar achter gelaten, samen met haar broer en zus. Hanne haar vader is omgekomen in een auto-ongeval en ligt in Parijs begraven. Net als in ‘Kinderen in de mist’ is het leven in het tehuis geen pretje. Wanneer men niet voldoet aan hun verwachtingen, word je de ene straf na de andere opgelegd. Hanne heeft dan ook nog de pech om tijdens haar verblijf seksueel misbruikt te worden. Uiteindelijk na vele tegenslagen besluit ze om op haar eigen benen te gaan staan en loopt weg. Ze trekt door Parijs en werkt er in een restaurant. In haar volgende jaren belandt ze nog in enkele tehuizen. Op het einde komt ze terecht in een adoptiegezin, waar ze opnieuw met haar leven kan verder gaan.

Bijlage:

  -

Artikels van Fons Vinck

  -

Krantenartikel Schooltoneel

  - Mails Fons Vinck
  - Gegevens Fons Vinck
  -

Reacties van publiek

 

Met dank aan Carolien Mensch en Wendy De Groote.

Een digitale versie van het eindwerk kan steeds via mail aangevraagd worden.

 

Home

Publiciteit

Built by Saitco.